طاهره هاشمی دانشجوی دکتری رشته مهندسی صنایع، از رساله خود با عنوان «مدلسازی قراردادهای هماهنگی در زنجیره تأمین حلقه بسته محصولات غذایی تازه با در نظر گرفتن خودخوری کالایی» به راهنمایی آقای دکتر تیموری ۲۴ آبان ماه ۱۴۰۱ ساعت ۷:۳۰ دفاع خواهد نمود.
شماره دانشجوئی: ۹۵۸۷۱۰۷۸
نشانی الکترونیکی: hashemi_۹۶۱yahoo.com
استاد راهنما: آقای دکتر ابراهیم تیموری
استاد مشاور: خانم دکتر فرناز برزینپور
اساتید داور داخلی: آقای دکتر میرسامان پیشوایی- آقای دکتر محمدرضا غلامیان
اساتید داور خارجی: آقای دکتر مسعود ربانی- آقای دکتر بهروز کریمی
زمان دفاع: ۲۴ آبان ماه ۱۴۰۱- ساعت ۷:۳۰ کلاس ۳۰۱ ( طبقه سوم دانشکده)
چکیده:
بازار فروش محصولات غذایی تازه در سالهای اخیر رشد یافته و بخش مهمی از توسعه اقتصادی شده است. تازگی محصول به عنوان یک مزیت رقابتی در بازار خردهفروشی مطرح شده و رفتار مشتریان در بازار متاثر از پارامترهایی از قبیل قیمت و میزان تازگی محصول است. خردهفروشان، اغلب با چالش حضور همزمان محصولات جدید و قدیمی در قفسهها مواجه هستند که میتواند اثر منفی بر سودآوری و میزان ضایعات داشته باشد. آنان برای اثرگذاری بر انتخاب مشتریان از سیاست تمایز قیمت استفاده میکنند که منجر به رقابت داخلی بین محصولات بر اساس سن و قیمت آنها میگردد. تصمیمات قیمتگذاری بر تقاضای بازار، حجم فروش و در نتیجه سود خردهفروش و اعضای بالادستی زنجیره تامین تاثیرگذار است. این در حالیست که خردهفروشان و سایر اعضای زنجیره بعنوان موجودیتهای مستقل، در قالب یک زنجیره تامین غیرمتمرکز به تصمیمگیری پرداخته و هر یک از آنها به دنبال بیشینهسازی سودآوری خود هستند. چنانچه تصمیمات مختلف با یک رویکرد متمرکز اتخاذ شود، میتواند منجر به افزایش سودآوری کل زنجیره و کاهش ضایعات گردد. ارائه طرحهای انگیزشی در قالب قراردادهای هماهنگی راهکاری جهت تشویق اعضای زنجیره به اجرای تصمیمات بهینه رویکرد متمرکز و در نتیجه افزایش سودآوری کل زنجیره تامین و هر یک از اعضای آن است.
در این رساله، به مدلسازی قراردادهای هماهنگی در زنجیره تامین حلقه بسته محصولات تازه با در نظر گرفتن خودخوری کالایی پرداخته شده است. در این راستا، مفاهیم بازار بخشبندیشده، حضور مشتریان تخفیفگرا، فعالیتهای پیشبرد فروش و سناریوهای اثرگذاری آنها بر تقاضای محصولات در مسائل مختلف مورد بررسی قرار گرفتهاند. در هر مسئله، سه رویکرد تصمیمگیری غیرمتمرکز، متمرکز و هماهنگ با هدف بهینهسازی سود زنجیره تامین و اعضای آن مورد مطالعه قرار گرفته و قرارداد هماهنگی بر مبنای بازگشت محصولات منقضی و پرداخت غرامت عدم فروش محصولات از سوی تولیدکننده به خردهفروش طراحی شده است. مدلهای ریاضی با رویکرد تحلیلی حل شده و با استفاده از مثالهای عددی مختلف و همچنین دادههای واقعی زنجیره تامین شیر فراپاستوریزه پگاه اراک مورد ارزیابی قرار گرفتهاند. نتایج نشان میدهند که قرارداد هماهنگی ارائه شده میتواند منجر به افزایش سود اقتصادی کل زنجیره و اعضای آن شده و همچنین میزان محصولات بازگشتی و ضایعات زنجیره را نیز کاهش دهد. |