گزارشی از افتتاحیه بیستمین کنفرانس بینالمللی مهندسی صنایع
.JPG)
بیستمین کنفرانس بینالمللی مهندسی صنایع، با تمرکز بر موضوع «حل مساله ناترازی در حوزههای انرژی، پولی-مالی و تجاری» روزهای ۲۴ و ۲۵ اردیبهشتماه ۱۴۰۴ به میزبانی دانشگاه علم و صنعت ایران برگزار شد.
اولین سخنران مراسم افتتاحیه این کنفرانس دکتر صاحبی رئیس دانشکده مهندسی صنایع دانشگاه علم و صنعت ایران بود. وی وجه تمایز این کنفرانس با کنفرانسهای قبلی را برگزاری پیشرویدادهای مختلف و نشستها و پنلهای تخصصی در محورهای گوناگون عنوان کرد و گفت نتایج خوبی از منظرهای سه گانه محور کنفرانس، از متخصصین دریافت کردیم.
.JPG)
دکتر صاحبی با اشاره به اینکه در این پیشرویدادها دکتر غضنفری (وزیر اسبق صنعت، معدن و تجارت)، تجارب و درس آموختههای دوران مدیریتی خود را ارایه کرده است، گفت: دو چالش جدی دکتر غضنفری در حوزه تخصصی وی، «قانون تباهیدگی» و «فناوری ناب» بوده است که در سازمانهای مختلف کشور هم دیده میشود.
وی افزود: در چالش تباهیدگی، با اقتصاد دولتی مواجه هستیم که مزایا و معایبی دارد. در این اقتصاد، تصمیمات مدیران تاثیر زیادی در رشد سالانه ما دارد و به دلیل طول دوره کوتاهمدت مدیریتی، این مدیران غالباً اهداف کوتاه را در نظر میگیرند و همین غفلت از اهداف بلندمدت، ضربههای جدی به کشور ما علیرغم دارا بودن نعمتهای بیبدیل لجستیکی، معادن، منابع و انرژی و... وارد کرده است.
.JPG)
دکتر صاحبی تاکید کرد: فناوری حیاتی که باید روی آن سرمایهگذاری و به کشور وارد کنیم، فناوری مدیریت است. وی گفت: منشأ ناترازی مدیریتی، ناترازی ساختاری ماست و به زعم من مهمترین خدمت جامعه مهندسی صنایع، کمک برای رفع ناترازی این دو چالش است.
دکتر پیشوایی (دبیر کنفرانس)، سخنران بعدی مراسم بود. وی با ارائه آمار تولید و مصرف فعلی انرژی در کشور گفت: اگر در مسیر فعلی حرکت کنیم در سال ۱۴۱۲، امکان سرمایهگذاری برای زیرساخت انرژی را نخواهیم داشت یعنی اگر قرار است تدبیری اندیشیده شود در همین بازه زمانی فعلی خواهد بود و یکی از رسالتهای مهندسی صنایع این است که این بیداری را در مدیران و تصمیمسازان ایجاد و سپس راهکار ارائه دهد.
.JPG)
دبیر کنفرانس با بیان این مطلب که به کنفرانس مهندسی صنایع، به عنوان نهاد جریانساز به عنوان بزرگترین کنفرانس مهندسان صنایع کشور نگاه میکنیم نه یک رویداد؛ گزارشی از روند برگزاری کنفرانس طی دو روز و اقدامات انجام شده برای برگزاری آن، ارائه کرد. وی گفت: دو رویداد جانبی در این کنفرانس، برنامهریزی شده که یکی برای اولین بار اجرا میشود و آن کاپ تفکر سیستمی است که هدف از آن تمرین حل مسئله است و دوم، برگزاری چهارمین جشنواره برگزیدگان. برگزاری ۸ پیشرویداد کنفرانس به میزبانی دانشگاه علم و صنعت ایران، دانشگاه تهران و چند وزارتخانه؛ ارائه ۵۵۳ مقاله از ۱۱۷۸ نویسنده در ۲۶ محور کنفرانس (علاوه بر سه محور اصلی) و در قالب ۱۸ پنل؛ برگزاری ۱۰ میزگرد با حضور اصحاب صنعت و سیاستگذاران؛ یادبود پنج استاد فقید مهندسی صنایع و برگزاری یک کارگاه از جمله موارد مطرح شده در گزارش دبیر کنفرانس بود.
.JPG)
در ادامه مراسم افتتاحیه، دکتر شکریه (سرپرست دانشگاه) سخنرانی کرد. وی با تقدیر از برگزارکنندگان این همایش به مدعوین و شرکت کنندگان، خیر مقدم گفت و با اشاره به اینکه دانشکده مهندسی صنایع دانشگاه علم و صنعت ایران، از قدیمیترین دانشکدههای صنایع کشور است گفت: امروزه شاهد روشهای جدید در تولید هستیم و نوع تولید، زنجیره تامین کالا، صادرات، واردات و ارتباطات تجاری، فرمهای پیچیدهای گرفته است. کارایی به شدت افزایش یافته، مجموعهها چالاکتر میشوند و همه اینها با استفاده از فناوریهای پیشرفته است. وی افزود: جایگاه مهندسی صنایع در اینجا جدی است و به نظرم آینده مهندسی، توسط پیشرفتهای تکنولوژیک، نوآوری و مفاهیم بهرهوری و پایداری صورت میگیرد. مهندسی صنایع باید به این موضوعات بپردازد و آینده مهندسی صنایع به اینها گره خورده است که اگر نادیده بگیریم عقب خواهیم ماند.
دکتر شکریه گفت: امروز در دنیا، کارخانههای هوشمند در حال شکلگیری است که در آن رباتها کار میکنند و تصمیمگیری به روش هوشمند است. وی تصریح کرد: اگر قرار باشد فناوریها در کشور همگام با دنیا هم حرکت کند نیاز به بومیسازی داریم و نمیتوان نسخهای که در غرب شکل گرفته را به همان طریق، در کشور پیاده کرد.
.JPG)
سخنرانی دکتر عباس برآبادی (استاد دانشگاه نروژ) با موضوع «پیمایش عدم تعادلها: چالشهای فرهنگی و بحران بهرهوری»، ادامه برنامه افتتاحیه کنفرانس بود. وی گفت: سنگ بنای تمدن غرب، شناخت دقیق مسئله و ریشههای آن، حل علمی آن و صبوری کردن در حل آن است. وی افزود: هدف در حل چالش ناترازی انرژی این است که جامعه پایدار داشته باشیم و نیازهای این نسل و نسل آینده را برآورده کنیم. دکتر برآبادی با اشاره به اینکه ایران دهمین کشور تولید کننده برق دنیاست و با ناترازی مواجه است، تاکید کرد: مسائل پیچیده، نیاز به درک دینامیک دارند و گاهی ریشه ناترازی، جایی نیست که هستیم.
.JPG)
دکتر موسوی (عضو کمیسیون اقتصاد مجلس شورای اسلامی)، سخنران بعدی مراسم افتتاحیه بود. وی با ابراز خوشحالی از حضور در بیستمین کنفرانس بینالمللی مهندسی صنایع، گفت: به زبان ساده، تعریف ناترازی این است که دخل و خرجمان با هم هماهنگ نیست. وی افزود: سالهای قبل، اخطارهایی به انحای مختلف داده شد که در سپهر سیاسی گم شدند و امروز به بحرانی رسیدهایم که اسمش را ناترازی گذاشتهایم.
عضو کمیسیون اقتصاد مجلس شورای اسلامی با بیان این موضوع که با ناترازیهای انرژی، بودجه، آموزش، بازنشستگی و بازار کار مواجهیم، گفت: این ناترازیها امروز لرزه در ستون حکمرانی ما انداخته است. وی با طرح این سوال که ریشه ناترازیها کجاست، پاسخ داد: در تصمیمهایی که بدون داده گرفتهایم. ما منابع را بازسازی نکردیم و امروز در جایی هستیم که جای توجیه ندارد اما هنوز افرادی را داریم که با مدلهای روز، سیستمها را میدانند و میتوانند تعادل را بازگردانند.
دکتر موسوی با بیان این موضوع که ما کمتر در سیستمهای کلان حکمرانی وارد شدهایم و بازطراحی سیستم اقتصادی کشور میتواند امروز وظیفه مهندسان صنایع شمرده شود، تاکید کرد: امروز کشور ما نیازمند مهندسانی است که بفهمند ناترازی، فقط یک عدد نیست، یک سیستم است. وی افزود: مجلس شورای اسلامی و مرکز پژوهشها از نظرات صاحبنظران، بویژه در خصوص استفاده بهینه از مدلها و ابزارهای مهندسی صنایع استقبال میکند.
.JPG)
در ادامه مراسم افتتاحیه، دکتر فصیحی (رئیس انجمن مهندسی صنایع ایران) سخنرانی کرد. وی گفت: ناترازی یعنی تعارض بود و نبود. برای یافتن راهکارها رفع آن هم چه در حوزه عرضه و تقاضا یا حوزههای تخصصی باید از همین منظر به آن نگاه شود. وی افزود در ناترازی میخواهیم ببینیم چه چیزی، کجا و چه قدر قرار بوده باشد که نیست و تاکید کرد تداوم ناترازی، منجر به نابودی میشود.
رئیس انجمن مهندسی صنایع ایران، ریشه بزرگ ناترازی را تنبلی فکری سیاستمداران کشور دانست و یک بخش دیگر آن را متوجه بودجه نفت دانست که منجر به جزیرهای شدن وزارتخانهها شده است.
دکتر فصیحی گفت: برای ارتباط مجموعهها، نقش تسهیلگری لازم است و فکر میکنیم مهندسان صنایع میتوانند برای ایجاد ارتباط و همزبانی، نقش خوبی ایفا کنند. وی ابراز امیدواری کرد نتایج این کنفرانس به گوش سیاستمداران برسد و مورد استفاده باشد.
.JPG)
در ادامه مراسم افتتاحیه، دکتر ملکیفر (معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی)، درباره روشهای حمایتی این صندوق توضیح داد و به معرفی چند شرکت دانشبنیان موفق پرداخت. وی گفت: چشمانداز ما ایران دانشبنیان است که به کمک بخش خصوصی، گامهای مثبتی برای کاهش ناترازی با استفاده از فناوری ایرانی بپردازد.
پس از آن دکتر غضنفری (رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی و رئیس شورای سیاستگذاری کنفرانس)، با موضوع «مکانیزم و دینامیزم مهندسی صنایع و حکمرانی» سخنرانی کرد. وی گفت: مهندسی صنایع را نوعی مکانیزم میدانم در حالی که حکمرانی دینامیزم است. وی سپس به ارائه گزارشی از فراوانی مقالات کنفرانس در حوزههای مختلف پرداخت و سپس زنجیره علل برخی از ناترازیها را بررسی کرد.
.JPG)
دکتر غضنفری گفت: حکمرانی، دانش است و پیچیدهترین دانشی است که بشر میتواند داشته باشد. حکمرانی اقتصادی، هر چیزی است که بشود با پول شمرد و حکمرانی اجتماعی یعنی اینکه مردم قهر نکنند. وی با بیان این مطلب که حکمرانی شامل ارزشها و روشهاست، گفت: روشها زمینی هستند و هر کس کار علمی کرده مسلمان است چون روش الهی را کشف کرده است و باید از بقیه کشورها بیاموزیم.
رئیس شورای سیاستگذاری کنفرانس در پاسخ به این سوال که «برای رفع ناترازیها چه باید کرد»؛ ۱. استفاده از تجارب دیگر کشورها، ۲. ترویج پاسخگویی، شفافیت و مسئولیتپذیری در میان همه مقامات حکمرانی، ۳. دوری جستن از تصمیم گیریهای اشتباه اقتصادی به بهانه گسترش عدالت و یا محدودیتهای اجتماعی، ۴. کاربست درست دو رکن حکمرانی یعنی سیاستگذاری و تنظیمگری، ۵. درک دینامیزم حکمرانی توسعه یعنی مدیریت توام و ارگانیکی مکانیزم و فاینان شیالیزم، ۶. درگیر کردن مردم بر اساس مثلث حکمرانی در حل چالش ناترازی، را راه برون رفت از چالش ناترازیها معرفی کرد.
رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی با بیان این مطلب که در کشور، پایش پروژههای ملی، شاخصگذاری و سنجش نداریم گفت: مهندسان صنایع میتوانند این کار را انجام دهند.
|